A inceput Scoala!

Astazi s-a terminat oficial Vacanta de Vara, iar copiii s-au intors in banci pentru un nou An scolar! Iata ultimele reglementari aduse de Ministerul Educatiei:

Program

Anul școlar 2021-2022 începe luni, 13 septembrie 2021, si se incheie vineri, 11 iunie 2022. Primul semestru are doar 14 săptămâni, desfasurandu-se intre 13 septembrie si 22 decembrie 2021. Vacanța de iarnă are loc intre 22 decembrie 2021 si 9 ianuarie 2022, iar semestrul al doilea are 20 de săptămâni si se desfasoara intre 10 ianuarie si 14 aprilie 2022.

Din pacate vacanța intersemestrială a disparut, atunci cand aveau loc cele mai frumoase Tabere de Schi😦 Vom avea insa o vacanța de primăvară, intre 15 aprilie si 1 mai, apoi cursurile se reiau pe 2 mai și continua până la vacanța de vară care începe sâmbătă 11 iunie.

În perioada 25-31 octombrie 2021 are loc o vacanță pentru grădinițe și clasele primare, cand mergem in Tabara de echitatie Micii Calareti.

Programul „Școala altfel” are o perioada fixa, fiind programat în perioada 8-14 aprilie 2022.

Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022, iar etapele naționale ale olimpiadelor școlare se vor organiza, de regulă, în perioada dedicată programului „Școala altfel”, conform calendarului olimpiadelor naționale școlare. Olimpiadele au fost suspendate în 2021.

Reglementari

Conform ordinului comun al Ministerului Educatiei si Ministerului Sanatatii din 3 septembrie 2021, incepand din 13 septembrie masca de protecție devine din nou obligatorie și pe o rază de 50 de metri în jurul unităților de învățământ, fie ele școli, creșe sau grădinițe.

Părinții vor putea să participe la festivitățile de pe 13 septembrie cu mască de protecție și să respecte distanța de siguranță față de ceilalți participanți la eveniment. Ministerul Educației recomandă directorilor să ia toate măsurile necesare ca în curțile școlilor să nu se creeze aglomerări.

În ceea ce privește accesul elevilor în unitățile de învățământ, ordinul comun prevede că trebuie folosite toate ușile de care dispune școala. Apoi, primul lucru pe care îl vor face elevii va fi să își dezinfecteze mâinile cu o substanță pe bază de alcool. Astfel de facilități sunt amplasate atât la fiecare intrare în școală, cât și la fiecare intrare în sala de clasă.

La fel ca anul trecut, și anul acesta păstrăm regulile în ceea ce privește marcajele ce sunt amplasate în școli. Distanța de un metru trebuie păstrată între toate persoanele din școală, pe de altă parte aceste marcaje indică fluxul prin care se face intrarea și ieșirea de către elevi și profesori în orice unitate de învățământ.

Regulile de la intrarea în unitățile de învățământ se repetă și la intrarea în sala de clasă. Primul lucru pe care îl vor face va fi să ăși dezinfecteze din nou mâinile, iar când vor ajunge în sala de clasă vor constata că bancile sunt exact așa cum le-au lăsat în vară. Distanța de un metru trebuie în continuare păstrată între toți elevii. Între timp, școlile au avut grijă să igienizeze spațiile, iar acest lucru implică și aerisirea claselor, lucru care se va face în fiecare zi, vreme de 30 minute, dar și în pauze, 10 minute. La fel, sălile vor fi aerisite și după ce copiii pleacă din școală.

Ordinul celor două ministere prevede că fiecare școală trebuie dotată cu un izolator în care vor fi duși copiii care nu se simt bine si care au simptome specifice COVID-19. Aceștia vor rămâne izolați de restul colegilor până la sosirea părinților la școală și doar atunci vor putea fi duși fie la medicul de familie, fie la spital. În cazurile de forță majoră, se va apela numărul unic de urgență 112. Copiii vor reveni în colectivitate doar în momentul în care vor avea acea adeverință medicală ce atestă faptul că nu reprezintă un risc epidemiologic pentru ceilalți colegi.

Resurse

Ordinul comun (Ministerul Educației – nr. 5.196/3.09.2021 și Ministerul Sănătății – nr. 1.756/3.09.2021) pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2

Sursa: Tabere cu Suflet, Edu, Digi 24

One thought on “A inceput Scoala!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s