Inaltarea Sfintei Cruci

Astazi, 14 septembrie, crestinii sarbatoresc ziua Inaltarii Sfintei Cruci. Sunt trei evenimente istorice de o mare importanta, legate de simbolul Crucii, care se celebreaza in aceasta zi!

312 – Revelatia Crucii

La inceputul secolului IV Imperiul Roman intra intr-una dintre cele mai tulburi perioade a istoriei sale.  Desi nu fusese inca rupt in doua, puterea era impartita intre Roma si Bizant. Constantin, proclamat imparat al Bizantului de catre armata, purta un razboi sangeros cu imparatul Maxentiu, reprezentant al Romei. Dupa mai multe campanii purtate la Torino si Verona, cele doua armate s-au intalnit fata in fata, pe malul raului Milvius, langa Roma.

Inaintea bataliei decisive, Constantin se arata infricosat de multimea armatei lui Maxentiu. In timpul serii insa, pe cer s-a aratat o cruce, iar de jur-imprejur era scris, cu litere din stele, in hoc signo vinces – sub acest semn vei invinge.

Constantin a pus sa se coasa un steag cu semnul crucii si, sub faldurile sale, l-a infrant pe Maxentiu si a fost proclamat Imperator si Caesar. Astfel a ajuns conducatorul suprem al intregului Imperiu Roman, dar cu sediul pe malul Bosforului.

326 – Aflarea Crucii

Dupa victoria de la Milvius, la indemnul mamei sale, imparateasa Elena, proaspatul imparat s-a botezat, a imbratisat crestinismul si i-a sprijinit pe credinciosi, cu legi noi si cu suport material.

Urmare a convingerilor religioase anterioare si a revelatiei fiului sau de la Milvius, imparateasa decide sa se duca la Ierusalim, pe urmele Mantuitorului. Aici descopera, pe Dealul Golgotei, cele trei cruci pe care au fost executati Isus si cei doi raufacatori, precum si piroanele de fier in care a fost batut Isus.

Identificare Sfintei Cruci a fost dificila pana cand o vaduva decedata a fost atinsa de una dintre cruci si a inviat. Imparateasa a sarutat crucea, apoi a adus-o la Constantinopole, unde patriarhul Ierusalimului Macarie a inaltat crucea deasupra amvonului, in strigatele de evlavie ale multimii. Era ziua de 14 septembrie a anului 326.

335 – Biserica Sfantului Mormant

La propunerea imparatesei Elena, Constantin ordona zidirea unei biserici pe muntele Golgotei, exact in locul crucificarii lui Isus. Asezamantul de cult va purta numele de Biserica Sfantului Mormant, Martirion sau Martyrium, iar mai tarziu – Ad Crucem, in amintirea Sfintei Cruci. Biserica a fost consacrata la 13 septembrie 335, iar in altar a fost depus cea mai mare parte din lemnul Sfintei Cruci.

629 – redobandirea relicvei

In anul 615, regele persan Cosroe Parviz cucereste Ierusalimul si il jefuieste de comorile sale cele mai mari. Printre acestea este pradata si relicva Sfintei Cruci. A fost nevoie de 15 ani de razboi pentru ca Imparatul Heraclie al Bizantului sa recupereze Crucea prin lupta si sa o depuna din nou la Sfantul Mormant.

In anul 629, racla a fost dusa la Constantinopol si apoi intoarsa la Ierusalim. Data de celebrare a acestui lung periplu a fost stabilita la 14 septembrie. Bucati din cruce au ramas la Constantinopol sau au fost duse la Roma.

1187 – Pierderea aschiilor

In Evul Mediu timpuriu, o parte din Sfanta Cruce a fost sparta in tandari mici.

Tara Sfanta era sub dominatia Cavalerilor Sfintei Cruci, care vor deveni Templierii de mai tarziu, si care au ridicat mai multe cetati crestine in Orientul Apropiat. Acestia luptau pentru protejarea pelerinilor care veneau sa se inchine la locurile sfinte.

Ierusalimul era o tinta importanta si pentru musulmani, fiind al treilea oras sfant al acestora. Pentru posesia lui se vor purta lupte grele, in timpul acestor confruntrari, episcopul de Betleem a luat tandarile cu el in razboiul purtat impotriva arabilor. Armata cruciata condusa de regele Guy de Lusignan este invinsa de Saladin, iar in lupta de la Hattinn din 1187 pier aproape 20.000 de cruciati. Legenda spune ca au supravietuit doar doi oameni. Acesta este momentul in care dispar din istorie ramasitele Crucii din Biserica Sfantului Mormant. Au mai ramas aschiile trimise la Roma si Constantinopole.

Obiceiuri populare

Ziua Inaltarii Sfintei Cruci se mai numeste Crestovul Viilor, pentru ca obstile rurale dau liber la culegerea viilor. Exista traditia ca ultimul butuc din vie sa fie lasat necules, ca ofranda pentru pasarile cerului. Tot acum se bat nucii.

14 septembrie este ziua in care vara se duce. Daca ploua cu tunete, inseamna ca toamna va fi lunga si calda. Daca pasarile calatoare mari se inalta pe bolta, inseamna ca vremea se raceste.

Busuiocul, care incepe sa paleasca dar mai este inca puternic aromat, este utilizat intr-o multime de ritualuri de sfintire, belsug si insanatosire, apoi se pune la uscat pentru ritualurile religioase ale toamnei si iernii.

Inaltarea Sfintei Crucii in Arta

Iata cateva dintre cele mai frumoase Cruci si Picturi dedicate acestei sarbatori:

Inaltarea Sfintei CruciCrux gemmata, mozaic, 549; Biserica Sant’ Apollinare in Classe, Ravenna

GiovanniBattistaConeglianoSfanta Elena cu Crucea, ulei pe panza, Giovanni Battista Cima da Conegliano, 1495; National Gallery of Art, Washington, D.C.

AgnoloGaddiDescoperirea adevaratei Cruci, fresca, Agnolo Gaddi, circa 1380, Biserica Santa Croce, Florenta

TabereCuSuflet.0707Cruce siriaca, lemn cu insertii de sidef, Mănăstirea Sfânta Tecla, Maalula, Siria

Articol din seria Scoala Tabere cu Suflet / Lectia de Religie

Sursa: taberecusuflet.ro, ziare.com, britannica.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s