Drumetie la Chilia lui Ambrozie

Luna aceasta va invitam la o drumetie pe Dealurile Istritei, un loc binecuvantat, incarcat de istorie, unde vom descoperi cetati dacice, castre romane, biserici rupestre si alte monumente mai vechi sau mai noi.

Chilia lui Ambrozie
TabereCuSuflet.0008La doi pași de Dealul Istriței, într-un povârniș de calcar, există o ascunzătoare foarte veche, “scobită in stanca de neamurile de demult“. Aici a trait in sihastrie, timp de jumatate de veac, un monah întoars de la Sf. Munte Athos, pe numele sau Ambrozie. Chilia este sapata în Piatra Șoimului, fiind astăzi un monument istoric pe cat de interesant, pe atat de putin știut. 

Biserica dintr-o Piatra
TabereCuSuflet.0009Biserica a fost construita pe un vechi loc de cult din vremea tracilor, in apropiere gasindu-se si astazi o multime de morminte de acum 3000 de ani. Este construită în totalitate din calcar alb de Naeni, inclusiv catapeteasma care este de obicei din lemn, ceea ce reprezinta o raritate in lumea ortodoxa. Este înconjurată de ziduri masive din piatră, asemenea vechilor cetăți și este este amplasată într-un punct cu o priveliste superba.

Necropola tracica si Pesterile preistorice
TabereCuSuflet.0010Chiar langa Biserica dintr-o Piatra se gasesc mai multe morminte antropomorfe, sapate in piatra, ce dateaza din sec VIII – VI î.Ch. În morminte au fost găsite diverse obiecte de cult, printre care o statueta a zeitei Anaitis, o sabie Akinakes, precum si câteva vase de lut sau podoabe decorate cu modele de o mare frumusețe. Din cauza neprotejării zonei, mare parte dintre necropola a fost distrusa.
La mica distanta de mormintele ramase, gasim cateva grote in care s-au descoperit inscripții rupestre, dar și oseminte, un altar, arme și unelte preistorice ce dateaza de acum 7000 de ani. Grotele sunt amplasate pe culmea dealului, în locuri greu accesibile pentru inamici și sălbăticiuni.

Dealurile Istritei
TabereCuSuflet.0011Rezervatia Naturala Dealul Istritei se afla in Subcarpatii de Curbura, avand ca cel mai inalt punct Dealul Istrita (749 m). Zona a fost locuita din cele mai vechi timpuri, mai intai de oamenii preistorici, apoi de daci, de romani, de goti, fiecare lasand in urma o multime de vestigii istorice. Aici, intr-un areal foarte restrans, se regasesc Siteul arheologic Gorganele, Inscriptiile rupestre din Pesterile preistorice si Necropola tracica de la Naeni, Cetatea Dacica de la Gruiu Darii, Castrul roman si Termele de la Pietrosele, Locul unde s-a descoperit Tezaurul Closca cu Pui, Crucea Manafului, Locuinta rupestra de la Piatra Soimului, Satul dacic de la Naeni, Podurile de Piatra de la Izvorul Dulce sau Rezervatia naturala Piatra cu Scoici.

 

Weekend Activ

Ce: Drumetie

Cand: Duminica, 31 octombrie

Unde: Naeni

Dificultate: Vom merge pe un traseu nemarcat, pe poteci si drumuri forestiere. Lungimea traseului este de 12 km, iar diferenta de nivel este de 350 m.

Cine: Iesirea este deschisa exclusiv pentru membrii Asociatiei Tabere cu Suflet. Mai multe detalii
In cazul in care nu sunteti membru si doriti sa deveniti, va rugam sa completati Formularul de Inscriere

Masuri sanitare
Pentru ca activitatile sa se desfasoare in conditii de siguranta din punct de vedere sanitar, am luat mai multe masuri de prevenire a raspandirii coronavirusului si am gandit un plan in 10 pasi. Mai multe detalii

Ce oferim: Transport din Bucuresti (distanta Bucuresti – Naeni: 100 km), masa stil picnic, ghid insotitor, supraveghere copii, apa la inceputul turei si, nu in ultimul rand, garantia unei zile memorabile:)

Cost: Contributia pentru aceasta tura este de 80 lei. Detinatorii de carduri Fii Activ! beneficiaza de 20% reducere 50% reducere. Mai multe detalii

Inscrieri: aici. La aceasta tura locurile sunt limitate, ocuparea lor fiind facuta in ordinea inscrierii. Dupa inscriere veti primi un email automat, urmand ca ulterior sa primiti confirmarea de participare de la unul dintre organizatori, precum si programul detaliat cu ora si locul de intalnire.

Detalii: Pentru mai multe info va rugam sa ne contactati. Iata cum a fost la ultima drumetie in zona

Foto: taberecusuflet.ro, turismbuzau .ro


Weekend Activ pe Carari de Munte este un proiect Tabere cu Suflet, avand ca obiectiv promovarea unui stil de viata sanatos, prin motivarea Copiilor de a face regulat miscare in natura. In cadrul acestui proiect ne propunem sa facem drumetii si sa transmitem bucuria mersului pe munte, descoperind zone frumoase si impartasind povestile si legendele muntelui.

One thought on “Drumetie la Chilia lui Ambrozie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s